Darius Razmislevičius. Vietoj močiutės, auklės ar vyresnio brolio priežiūros – kompetentinga visos dienos mokykla

Nuomonės
8 vasario 2022

Dar prieš naujuosius metus Seimas pateikimo stadijoje pritarė Švietimo įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo, pirmiausia pradiniame ugdyme, o paskui, esant poreikiui, ir kitose ugdymo pakopose, būtų įteisintas kompleksinis visos dienos mokyklos modelis.

Toks įstatymo pakeitimas, mano nuomone, būtų labai naudingas visiems: ir bendruomenei, ir vaikams, ir tėvams bei mokytojams. Tiesą pasakius, net stebiuosi, kodėl mes tokių galimybių nesudarėme vaikams daug anksčiau.

Juk privalumų šiame pasiūlyme gausybė! Pradinukai visą dieną praleisdami laiką mokyklos erdvėje su savo mokytojais turėtų pilną užimtumą: pirmiausia pamokos, vėliau laisvas laikas su bendraklasiais arba popamokinės veiklos būreliai, tada šilti ir kokybiški pietūs ar pavakariai ir net namų darbų padarymas su tinkama pagalba.

Šiais laikais didelė dalis mokyklų stipriai investuoja į pastatų ir erdvių atsinaujinimą. Daugelis kuria vaikams be galo patrauklias erdves su sėdmaišiais, gausybe įvairių žaidimų ir sporto inventoriumi, todėl vaikai pasilikdami visos dienos mokykloje būtų saugūs ir užimti. O tėveliams nereikėtų rūpintis, kaip jų darbo metu vaikas saugiai grįš namo, nes jis bus mokykloje iki pat darbo pabaigos.

Šis pasiūlymas išsprendžia daugybę tėvams rūpimų klausimų: vaiko grįžimas namo dienos metu, šilto ir sveiko maisto tiekimas, pagalba ruošiant namų darbus ir, aišku, kaip išvengti situacijos, kad grįžęs vaikas likusios dienos dalies nepraleistų vien tik su planšete rankoje, įbedęs akis į ekraną ar, dar blogiau, šlitinėtų gatvėmis.

Lygiai taip pat šis pasiūlymas suteikia daugybę teigiamų aspektų ir patiems mokytojams ar jiems padedantiems specialistams. Juk tai puiki galimybė gauti didesnius atlyginimus, nes valandų skaičius, praleidžiamas darbe, būtų didesnis. Taip būtų galima užpildyti tų mokytojų darbo valandas, kuriems nepavyksta surinkti pilno darbo krūvio.

Be to, pasilikus vaikams visos dienos mokykloje, mokytojai turėtų galimybę ruošti vaikus olimpiadoms, papildomai atlikti ligos metus praleistas užduotis ar užpildyti žinių spragas bei sukontroliuoti vaikų daromus namų darbus, nes tėveliai nebeturėtų galimybės namuose paprasčiausiai pasakyti vaikui atsakymų ir tokiu būdu padaryti meškos paslaugą.

Taigi, manau, jog mes jau senokai vėluojame su tokiu įstatymo pakeitimu, nes jis leistų vaikams užtikrinti saugią aplinką, ypač jei vaikai yra iš socialinės rizikos šeimų. Taip pat mokytojai, geriausiai pažįstantys savo mokinius, žinotų, kur dar reikia labiau pasitempti vaikams. O tėveliams tai milžiniškas palengvinimas, nes grįžus namo po pilnos darbo dienos, jau galima laiką leisti su vaiku ir šeima, o ne sėsti prie vaiko namų darbų ruošos.

Seimas dar kartą balsuos dėl šios įstatymo pataisos. Pritarus siūlymui pokyčiai įsigaliotų nuo 2022 m. rugsėjo 1 d.

Darius Razmislevičius yra LSDP pirmininkės pavaduotojas, LSDP Kauno miesto skyriaus pirmininkas.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai