Socialdemokratai: labiausiai šokiruoja „Achemos“ vadovų požiūris į darbuotojus ir profsąjungas

Partijos naujienos
2022-02-08

Bendrovės „Achema“ darbuotojams pradėjus streiką, socialdemokratai pažymi, kad agresyvi šios bendrovės vadovybės laikysena rodo, jog darbuotojai neapsiriko pasirinkdami tokią dialogo su valdžia formą.

„Achemos“ vadų požiūris į darbuotojus šokiruoja. Anot liudijimų, vadovybė daro psichologinį spaudimą darbuotojams, kad šie atsisakytų savo reikalavimų dėl teisingo atlygio, ir asmeniškai varžo darbuotojų profsąjungos lyderę. Generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas pats atskleidė, kad asmeniškai neįleido profsąjungos vadovės į vidų. Šio direktoriaus samprotavimai, esą kolektyvinė sutartis – „ne šventas raštas“ ir „gerovės negarantuoja“, išvis dvelkia praėjusiais amžiais. Susidaro toks įspūdis, kad vadovybė nesusigaudo nei kokiame amžiuje gyvename, nei kokie standartai yra privalomi civilizuotai Europos šaliai“, – piktinasi socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Frakcijos narys Algirdas Sysas jau anksčiau yra pareiškęs, kad „Lietuvos darbdaviai seniai serga chroniška liga – jie suranda tūkstančius priežasčių, kodėl darbuotojams nereikia didinti atlyginimų, net jei įmonės skaičiuoja milijoninius pelnus. Socialdemokratai palaiko ir palaikys protestuojančius „Achemos“ darbuotojus, kovojančius dėl didesnių algų. Tai, kad darbuotojai gina savo teises, yra labai gerai.“

Jonavos meras socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius paragino įmonės vadovybę užtikrinti įmonės ir visų rajono gyventojų saugumą.

„Tai ne saldainių fabrikas – tai pavojinga chemijos pramonė, kur gamybos procesai negali būti neprižiūrimi ir nekontroliuojami“, – įspėjo meras.

Antradienį dėl darbuotojų streiko Jonavos azotinių trąšų gamybos bendrovėje „Achema“ buvo sustabdytas vienas cechas. Įmonės vadovybė nesutinka pasirašyti kolektyvinės sutarties.

Darbuotojai reikalauja į kolektyvinę sutartį įtraukti konkrečius darbdavio įsipareigojimus dėl atlyginimų ir išmokėti metinį paskatinimą, atsižvelgiant į bendrovės pasiektus metinius rezultatus.

Bendrovės profsąjungos vadovė Birutė Daškevičienė pranešė, kad įmonės vadovybė siūlė didesnė algą tiems, kurie ateis dirbti per streiką. Jos vertinimu, bendrovė priėmė „rizikingą sprendimą gamybos nestabdyti“.

Profsąjungos vadovė teigė, kad profsąjunga susiduria su trukdymais, B. Daškevičienei neleidžiama patekti į „Achemos“ teritoriją.

„Tas kartojasi ne pirmą kartą, tai yra sisteminga veikla prieš profesinę sąjungą“, – kalbėjo „Achemos“ darbuotojų profsąjungos lyderė.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai