Socialdemokratai – apie A. Bilotaitės planus uždarinėti komisariatus: reforma sutrikdys policijos darbą, didins nusikalstamumą

Partijos naujienos
2023-09-29

Ketvirtadienį po susitikimo su Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos (LTPF) pirmininke Loreta Soščekiene bei LTPF pirmininkės pavaduotojais Roma Katiniene ir Dariumi Čekavičiumi, socialdemokratai pabrėžia, kad vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės siūlymas naikinti apskričių policijos komisariatus gali pabloginti viešojo saugumo situaciją Lietuvoje, atitolinti pareigūnus nuo gyventojų.

Pareigūnai Vyriausybės siūlomas reformas vadina „tuščiais lozungais“

Pasak Seimo nario Kęstučio Vilkausko, šiomis reformomis A. Bilotaitė siekia sutaupyti pareigūnų gerovės ir saugumo situacijos sąskaita.

„Vietoje to, kad galvotų apie saugumo situacijos gerinimą, naujų pareigūnų pritraukimą, A. Bilotaitė nusprendė tiesiog sutrikdyti sistemą. Anot pareigūnų atstovų, valdančiųjų siūlomos reformos remiasi lozungais – jos nėra pagrįstos konkrečia nauda sistemai. Neatsakoma į klausimą, kaip reformos prisidės prie policijos stiprinimo regionuose. Juolab iš kur policija ištrauks daugiau pareigūnų, jeigu jų paprasčiausiai nėra?

Ministerija net neslepia, kad uždarinėdama dalį komisariatų nori tiesiog sutaupyti. Taip, išardę svarbias policijos struktūros dalis, viską centralizavę, mes tikrai galime sutaupyti. Tačiau kas tada apsaugos gyventojus?“ –  klausia socialdemokratas K. Vilkauskas.

Parlamentaras laikosi nuomonės, kad siūlomi pokyčiai mažins gyventojų pasitikėjimą policija, neigiamai paveiks pareigūnų motyvaciją.

„Pareigūnų atstovai sako aiškiai, kad po reformos sumažės pareigūnų, turėsime mažiau reaguojančių ekipažų. Kentės ir nusikaltimų prevencija, kadangi potencialūs pažeidėjai rečiau susidurs patruliuojančiais pareigūnais. Ne veltui dalis merų skelbia aliarmą – jie puikiai supranta, kad planuojami pokyčiai sumažins pareigūnų galimybes reaguoti į iškilusius pavojus. Mažės tiek gyventojų pasitikėjimas viešojo saugumo tarnybomis, tiek pačių pareigūnų motyvacija, mat jų darbas darysis dar sudėtingesnis, daliai jų teks dirbti nuotoliu“, – sako jis.

Sabatauskas: daug pareigūnų planuoja išeiti iš darbo, nors jų ir taip žiauriai trūksta

Seimo vicepirmininkas Julius Sabatauskas pasigenda dialogo tarp Vidaus reikalų ministerijos ir pareigūnų profsąjungų, mano, kad reforma yra stumiama „buldozeriu“.

„Ministrė A. Bilotaitė vis giriasi augančiu finansavimu, tačiau realybė yra kur kas tamsesnė: pareigūnų tragiškai trūksta, o jau dirbantys pareigūnai skundžiasi blogomis darbo sąlygomis, planuoja išeiti iš darbo.

Matome, kad vyksta ir protesto akcijos, girdime įspėjimus ir dėl galimo streiko, o tai – simptomas, kad dialogas tarp pareigūnams atstovaujančių profesinių sąjungų ir vidaus reikalų ministerijos vadovybės vis dar nesiklosto. Blogiausia, kad ant griūvančių policijos struktūros pamatų A. Bilotaitė sumanė dar užkrauti pavojingos reformos naštą. Tačiau juk pareigūnai sako „stop“. Ar valdžia juos išgirs? – klausia socialdemokratas J. Sabatauskas.

Primename, kad premjerė  Ingrida Šimonytė ketvirtadienį neatmetė, kad Vidaus reikalų ministerijos siūloma policijos reforma diskusijų Seimo komitetuose metu gali keistis. Pasak politikės, parlamentas įvertins visus argumentus ir reiškiamas abejones.

 

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai