Socialdemokratai reiškia visapusišką palaikymą Izraeliui, remia apkaltą R. Žemaitaičiui

Partijos naujienos
2023-10-10
LSDP Suvažavimas

Reaguodami į teroristinės organizacijos „Hamas“ nuo šeštadienio vykdomus kruvinus išpuolius Izraelyje, nusinešusius jau kone 1000 izraeliečių gyvybių, socialdemokratai reiškia visapusišką palaikymą Izraelio valstybei ir kategoriškai smerkia pasikartojančius Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio antisemitinius pasisakymus bei bandymus pateisinti „Hamas“ veiksmus.

Socialdemokratai rems apkaltos komisijos, skirtos R. Žemaitaičio antisemitiniams pasisakymams įvertinti, darbo pratęsimą.

Pasak Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės, naujausi R. Žemaitaičio pareiškimai socialiniuose tinkluose nusipelno „nuodugnaus ir griežto teisinio ir politinio įvertinimo“.

„Griežtai neigiamai vertiname Seimo nario R. Žemaitaičio pasikartojančius antisemitinius viešus pasisakymus. Agresijos prieš Izraelį kontekste toks Seimo nario elgesys yra tiesiog neatleistinas. Taip pat lauksime Generalinės prokuratūros vertinimo, kuris, tikime, leis išsklaidyti bet kokias abejones apie galimai atliktą Seimo nario nusižengimą įstatymui“, – sako V. Blinkevičiūtė.

D. Šakalienė: R. Žemaitaičio žodžiai karo metu meta šešėlį visam Seimui

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė teigia, kad socialdemokratai kategoriškai atsiriboja nuo tokių R. Žemaitaičio pareiškimų, metančių dėmę visam Seimui.

Ji sako, kad šeštadienį paskelbtas R. Žemaitaičio pareiškimas, pateisinantis teroro aktus prieš Izraelį, „tęsia nacių neapykantos ideologijos liniją, kad žydai patys kalti dėl jų naikinimo“.

„Holokausto metu masiškai krematoriumuose sudegintų žydų vaikų klausti, kaip jaučiasi „Hamas“ „kaitinami žydai“ yra tiesiog nežmoniška. Tarsi to būtų negana, jau kitą dieną R. Žemaitaitis pranoko pats save ir paskelbė žinutę esą Vakarų šalys – o ne putino rusija – naikina ir dalijasi Ukrainą. Vykstančių karų prieš Izraelį ir Ukrainą fone šio Seimo nario skleidžiama neapykanta darosi itin pavojinga. Aš jau nekalbu apie Lietuvos parlamento reputaciją tarptautinėje bendruomenėje, kurią R. Žemaitaitis tiesiog žemina“, – komentuoja D. Šakalienė.

LSDP vicepirmininkės manymu, R. Žemaitaitis kursto antivalstybines jėgas, tyčia veikia prieš demokratiją.

„R. Žemaitaičio pasisakymai yra ne tik nesuderinami su Seimo nario etikos reikalavimais, jie yra galimai nusikalstami, mat atkartoja agresiją vykdančių šalių naratyvus. Keistas sutapimas, kad R. Žemaitaitis kartoja tas pačias melagienas, kuriomis Rusija ar Iranas plauna savo gyventojų smegenis“, – argumentuoja politikė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narė D. Šakalienė primena, kad valstybės politikams turėtų būti taikomi aukštesni elgesio standartai.

„Valstybės politikų pasisakymai turi kur kas didesnę įtaką visuomenei, todėl žala dėl jų išsakytų neapykantos pareiškimų yra atitinkamai ženklesnė. Tad ir  pasekmės už parlamentaro vykdomą viešą antisemitizmo kurstymą turėtų būti griežtos“, – sako ji.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai