Kreipiasi į V. Benkunską ir G. Jakštą dėl nacionalinio stadiono: „Vilniečiai yra šantažuojami – sutartys turi būti viešos“

Partijos naujienos
2023-12-18
Tadas Vinokur

Nacionalinio stadiono projektą įgyvendinančiai bendrovės „BaltCap“ valdomai įmonei sustabdžius statybas, socialdemokratas Tadas Vinokuras viešai kreipiasi į Vilniaus savivaldybės merą Valdą Benkunską ir švietimo, mokslo ir sporto ministrą Gintautą Jakštą, reikalaudamas atskleisti visą informaciją apie projekto sutarčių nuostatas bei bendrovės „BaltCap“ įsipareigojimų vykdymą.

Pasak Tado Vinokuro, „nacionalinis stadionas statomas iš viešųjų, taigi visų mokesčių mokėtojų, pinigų, taigi visa informacija apie statybų eigą taip pat turėtų būti vieša“.

„Šis stadionas, lyg pritvinkusi votis, jau 30 metų dusina vilniečius. Jau atrodė, kad projektas įsivažiuoja, bet dabar aiškėja, kad ši sutartis tėra hibridinis monstras, kurį koncesininkas „BaltCap“ naudos vilniečių pinigų grobstymui.

Panašu, kad „BaltCap“ susidūrė su finansinių išteklių problemomis ir bando tą naštą perkelti ant gyventojų pečių. Negali būti jokių kalbų apie projekto plėtimą, kol visuomenė negaus visos informacijos apie sutarčių nuostatas ir jų vykdymą. Šiandien juk net nežinome, kiek kainuos visų etapų statybos“, – tikina T. Vinokuras.

Įtaria, kad ir toliau bus ieškoma būdų, kaip išpūsti kainas

Politiko teigimu, kalbos apie kainų augimą yra nepagrįstos.

„Pastaraisiais metais statybinių medžiagų kainos praktiškai neaugo. Taip, spartų medžiagų kainų augimą matėme prieš tai, tačiau kodėl buvo susizgribta tik dabar? Antai įmonė sako, kad dėl force majoure sąlygų – COVID pandemijos ir karo Ukrainoje – darbų ir medžiagų kainos reikšmingai pabrango. Ar šių rizikų „BaltCap“ nežinojo prieš metus?“, – klausia T. Vinokuras.

Vinokuro nuomone, kyla grėsmė, kad tokie darbų sustabdymai kartosis ir ateityje.

„Ar vilniečiai turi garantijų, kad tokie statybų darbų sustabdymai nesikartos ateityje? Mes juk tapome „BaltCap“ įkaitais: jie galės ir toliau prašyti plėsti projekto dydį, ieškos būdų, kaip išpūsti kainas. O jei savivaldybė to nedarys, jie šantažuos statybų nutraukimu.

Vienintelis būdas tam užkirsti kelią – viešinti visas sutarčių ir derybų nuostatas. Juk dabar mes esame visiškai akli: nežinome net kur yra riba, kuomet savivaldybė galės pati nutraukti sutartį. Galbūt jau šiandien užtektų įrodymų, kad būtent „BaltCap“, o ne užsakovas, nevykdo savo įsipareigojimų“, – komentuoja T. Vinokuras.

Pasak jo, jeigu „BaltCap“ nesutinka tęsti statybų, reikia svarstyti ir sutarties nutraukimą.

„Negalime leisti vilniečių taip šantažuoti. Jeigu „BaltCap“ nesutinka dirbti, pučia kainas ir tempia gumą, tuomet Vilniui derėtų svarstyti sutartį nutraukti ir statyti paprastą, nebrangų stadioną. Tą gali padaryti Kaunas – nėra jokios priežasties, kodėl to negali padaryti ir Vilnius“, – sako T. Vinokuras.

Primename, kad stadioną pastatyti įsipareigojusi bendrovė „BaltCap“ praėjusią savaitę kreipėsi į savivaldybę ir ministeriją prašydama peržiūrėti viso projekto kainą.

„Siekiant efektyviai naudoti lėšas, statybos darbų apimtys Nacionalinio daugiafunkcio komplekso statybos aikštelėje sumažintos iki minimumo. Pasiekus reikiamus susitarimus, darbai bus tęsiami“, – yra sakęs „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ atstovas Lukas Kavaliauskas.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai