Seimas svarstys socialdemokratų pasiūlymus grąžinti šildymo lengvatą, didinti laidojimo pašalpą, plėsti kompensacijas

Partijos naujienos
20 birželio 2024
LSDP socialdemokratai

Ketvirtadienį Seimo darbotvarkę pasieks pluoštas socialdemokratų pasiūlymų: sugrąžinti šildymui taikytą PVM lengvatą, didinti laidojimo pašalpą, taip pat rezoliucija dėl darbuotojų žeminimo – mobingo darbe.

„Siūlome grąžinti iki 2024 m. balandžio 30 d. taikytą nulinį PVM tarifą šilumos energijai ir karštam vandeniui.

Šilumos kainos dar toli gražu negrįžo į prieškrizinį lygį. 2022–2023 m. šildymo sezonas buvo rekordiškai brangus – brangiausias per pastaruosius 10 metų. 2023 m. žemiau skurdo rizikos ribos Lietuvoje gyveno apie 589 tūkst. gyventojų“, – pažymi pataisas parengęs Seimo narys socialdemokratas Eugenijus Sabutis.

Parama mirties atveju

Seimo narys Liudas Jonaitis parengė Paramos mirties atveju įstatymo pataisas: socialdemokratas siūlo padidinti laidojimo pašalpą nuo 440 iki 880 eurų.

„Realios laidotuvių išlaidos, kaip ir visos kainos Lietuvoje, tik augo ir šiuo metu vidutiniškai sudaro apie 1700–2000 eurų, jeigu kalbame apie pagarbų atsisveikinimą su mirusiuoju.

Dėl laidojimo išlaidų šeimos materialinė padėtis neretai smarkiai pablogėja“, – komentuoja L. Jonaitis.

Aktualu šeimoms, auginančioms vaikus su negalia

Socialdemokratas E. Sabutis užregistravo Tikslinių kompensacijų įstatymo pataisas, kuriomis siūlo keisti automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją šeimoms, kuriose auga vaikai su negalia.

„Pagal dabar galiojančią tvarką, galima kreiptis tik dėl vieno vaiko su negalia. Jeigu šeima augina daugiau nei vieną vaiką su negalia, gauti daugiau kompensacijų ji negali“, – komentuoja E. Sabutis

Socialdemokratas siūlo įstatyme įrašyti, kad šeima, auginanti du ar daugiau vaikų su negalia, kuriems nustatytas pirmo arba antro lygio individualios pagalbos teikimo išlaidų kompensacijos poreikis (specialusis nuolatinės slaugos poreikis), turi teisę gauti antrą lengvojo automobilio įsigijimo ir (ar) jo techninio pritaikymo išlaidų kompensaciją.

Siūlo steigti Vyresnio amžiaus žmonių reikalų komisiją

Seimo nario Kęstučio Vilkausko parengtu projektu socialdemokratai siūlo Seime sudaryti Vyresnio amžiaus žmonių reikalų komisiją.

„Ši komisija nagrinėtų vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybės klausimus: sveikatos priežiūros ir globos, piniginės paramos, socialinių paslaugų ir kitas problemas“, – komentuoja K. Vilkauskas.

Ragina Vyriausybę neignoruoti darbuotojų žeminimo problemos

Seimo nariai svarstys socialdemokratų parengtą rezoliuciją „Dėl būtinybės iš esmės keisti valstybės požiūrį į mobingą darbo vietoje“.

Rezoliuciją parengusi Seimo narė socialdemokratė Orinta Leiputė pažymi, kad kasmet daugėja skundų ir pranešimų dėl psichologinio smurto darbe, auga ir tokių darbo ginčų skaičius.

„Mobingą darbe dažniau nei kiti patiria švietimo, aptarnavimo sričių, pagalbos tarnybų darbuotojai. Apklausų duomenimis, Lietuvoje mobingą patiria net trečdalis medikų.

Rezoliucijoje įspėjame, kad reguliariai besikartojantys savižudybės atvejai, siejami su mobingu darbe, rodo, kad egzistuojanti reguliavimo ir prevencijos sistema – nepakankama. Raginame aiškiai apibrėžti darbdavių pareigas, numatyti atgrasančias baudas“, – komentuoja Lietuvos socialdemokratų partijos Seimo frakcijos seniūnės pavaduotoja O. Leiputė.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai