Socialdemokratai apie mokinius traumuojančią Nacionalinę švietimo agentūrą: siūlomi „sprendimai“ nieko neišspręs

Švietimo politika
2024-08-06
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas

Švietimo ministrei nesiimant jokių žingsnių, Seimo narys socialdemokratas Gintautas Paluckas įspėja, kad visi iki šiol pasiūlyti sprendimai reaguojant į mokinius traumavusius nesklandumus egzaminų metu „yra beviltiški“ ir nieko neišspręs.

Anot parlamentaro, norint iš esmės spręsti problemą, reikia sugrąžinti procesų kontrolę į valstybės institucijų rankas.

„Ministrė laukia tyrimų išvadų – ir tikriausiai nesulauks iki Seimo rinkimų.

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) kreipėsi į prokurorus dėl netinkamai sukurtos ir įdiegtos vertinimo sistemos. Bet visa tai – tik parodomieji judesiai publikai apraminti. Esminė problema yra ta, kad švietimo procesas vis labiau slysta valstybei iš rankų, nes šios Vyriausybės kadencijos metu švietimo sistema buvo stumiama pavojinga kryptimi: vis daugiau procesų ir sprendimų „perleidžiama“ išoriniams (privatiems) paslaugų teikėjams“, – komentuoja G. Paluckas.

Jis pažymi, kad NŠA virto „kažkokiu monstru mūsų pašonėje“, nes užsiima tik „užduočių delegavimu privačiam sektoriui“.

„Jau net nebeaišku, ar ministerija kontroliuoja NŠA, ar ši agentūra „šokdina“ ministeriją.

Jie ten visi vieni iš kitų perka ir parduoda, ir perleidžia paslaugas, o tada kratosi atsakomybės. Štai seniai žadėtų naujų vadovėlių kaip nėra, taip nėra, o agentūros funkcionieriai net neslepia, kad nežino, kada jie bus“, – pažymi G. Paluckas.

Jis įsitikinęs, kad nei bylinėjimasis teismuose su „blogais paslaugų teikėjais“, nei vidiniai patikrinimai nieko neišspręs.

„Kol ugdymo proceso kokybės ir atsakomybės už ją klausimai nesugrįš į valstybės institucijų rankas, tol skandalai kartosis, o vaikai bus traumuojami ir luošinami jų gyvenimai.

Be to, būtina nedelsiant spręsti asmens duomenų valdymo klausimus: dabar turime situaciją, kai privačios įmonės valdo didelius kiekius jautrių asmens duomenų, susijusių su švietimo procesais – kyla klausimas, ar tie duomenys apsaugoti ir kas su jais daroma“, – klausia G. Paluckas. 

Mokykla virsta ligonine

Pasak buvusio švietimo ministro, socialdemokrato Remigijaus Motuzo, „per visą daugiau kaip 30 metų laikotarpį nebuvo nė vienos tokios Vyriausybės, kad pasikeistų net penki švietimo ministrai ir būtų tiek nesusipratimų ir skandalų“.

„Dauguma šių metų abiturientų po įvykusios atestatų įteikimo šventės lengviau atsikvėpė. Jie net negalėjo įtarti, kad jų laukia dar vienas traumuojantis skandalas.

Šį kartą dėl švietimo valdininkų aplaidumo nukentėjo daugiau kaip 1000 abiturientų. Kaip ir po visų ankstesnių skandalų niekas nesijaučia atsakingas, o laikinasis NŠA vadovas lyg niekur nieko dalyvauja konkurse tapti nuolatiniu vadovu. Kiek dar vaikų gyvenimų bus sulaužyta, kol baigsis šios Vyriausybės kadencija?“ – klausia buvęs švietimo ministras, socialdemokratas R. Motuzas.

Buvęs mokytojas, Seimo narys socialdemokratas Tomas Bičiūnas pažymi, kad mokykla darosi panaši į ligoninę, nes vaikai dėl patiriamo streso ir traumų priversti griebtis vaistų.

„Dėl netikusių konservatorių reformų ir valdininkų apsileidimo vaikai priversti griebtis vaistų, nes buvo įstumti į situaciją, kai negali nei ramiai pasiruošti, nei tinkamai atlikti testų, nebeatlaiko įtampos.

Vaikai žeminami ir paverčiami pastumdėliais. Kam teks atsakomybė dėl ilgalaikių pasekmių – sutrikdytos sveikatos, atimtų galimybių, visiško nepasitikėjimo Lietuvos švietimu?“ – klausia parlamentaras.

„Egzaminai ir patikrinimai pavirto streso varžybomis.

Vaikai įsitikina, kad egzaminai yra nesąžininga loterija, priklausanti nuo politikų aplaidumo ir valdininkų kaprizų“, – įspėja socialdemokratas T. Bičiūnas.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai