Parlamentarė stebisi, kodėl Vyriausybė nekalba apie audros metu nutrūkusį mobilųjį ryšį – kreipėsi į ministerijas

Vidaus politika
2024-08-06
Orinta Leiputė

Seimo narė socialdemokratė Orinta Leiputė stebisi, kad atsakingų institucijų komentaruose apie praėjusio pirmadienio audrą visiškai nutylima mobiliojo ir interneto ryšio užtikrinimo problema. Parlamentarė raštu kreipėsi į Vidaus reikalų ir Susisiekimo ministerijas.

„Liepos 28 d. dėl audros sutrikus elektros tiekimui, po kelių valandų daug kur visiškai dingo mobilusis ir interneto ryšys, pirmiausia atokesnėse teritorijose.

Atsakingų pareigūnų tyla šiuo klausimu gali būti susijusi su dabartinės Vyriausybės ideologinėmis nuostatomis, kurios draudžia „kištis“ į „privačius“ reikalus, tokius kaip maisto kainos, o šiuo atveju – įmonių, teikiančių ryšio paslaugas, veikla“, – komentuoja O. Leiputė.

Kodėl taip greitai „nulūžo“ bazinės stotys?

Ji primena, kad Elektroninių ryšių įstatyme yra įtvirtintos svarbios pareigos, susijusios su reagavimu į stichines nelaimes ar kitas ekstremaliąsias situacijas.

„Įstatyme kalbama apie elektroninių ryšių naudojimą stichinių nelaimių ar kitų ekstremaliųjų situacijų atveju, apie ryšio užtikrinimą, kad būtų pasiekiamos pagalbos tarnybos, institucijos, priimančios pagalbos skambučius, ir kitos pagalbos institucijos.

Šiame įstatyme numatyta, kad „ypatingų aplinkybių atvejais, taip pat siekdama pasirengti visuotinei mobilizacijai, valstybės gynybai, užtikrindama valstybės ir visuomenės saugumą, visuomenės sveikatą bei viešąją tvarką, Vyriausybė ar Susisiekimo ministerija … gali duoti ūkio subjektams, teikiantiems elektroninių ryšių tinklus ir (arba) elektroninių ryšių paslaugas, taip pat aparatūros ir įrenginių savininkams ar naudotojams privalomus nurodymus, užduotis ir užsakymus apsaugoti ir palaikyti reikalingus elektroninių ryšių tinklus, taip pat juos sujungti“, – cituoja O. Leiputė.

Ji pažymi, kad elektroninių ryšių tinklų ir ryšių paslaugų teikėjai turi imtis visų reikiamų veiksmų, kad užtikrintų ryšių tinklų bei interneto prieigos paslaugų palaikymą, galimybę nepertraukiamai susisiekti su skubios pagalbos tarnybomis ir nepertraukiamą viešųjų perspėjimų perdavimą tokiais atvejais kaip neįprastos oro sąlygos, potvyniai, žaibai ar gaisrai, taip pat kitomis ypatingomis aplinkybėmis.

„Šiais atvejais ūkio subjektai turi imtis visų priemonių, kad palaikytų paslaugų lygį, atitinkantį Susisiekimo ministerijos nustatytus ir su Vidaus reikalų ministerija suderintus prioritetus.

Todėl kreipiausi į šias ministerijas, prašydama pateikti informaciją, kaip įgyvendinamos tos įstatymo nuostatos. Prašau paaiškinti, kodėl, dingus elektros tiekimui, po kelių valandų sutriko ir mobiliojo ryšio bazinių stočių veikla. Gal ši audra privers valdininkus „pakelti užpakalį“ ir padirbėti. Būtina atsakyti, ar nėra poreikio peržiūrėti reglamentavimą, įvertinus, ar subjektai ir institucijos pajėgios vykdyti minėtuosius įpareigojimus“, – pažymi socialdemokratė O. Leiputė.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai