Socialdemokratų frakcija Seime nepalaikys A. Kubiliaus kandidatūros

Partijos naujienos
2024-08-19
Vilija Blinkevičiūtė
Rasa Budbergytė
Rasa Budbergytė
Vilija Blinkevičiūtė

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionių demokratų partijai (TS–LKD) pasiūlius Andrių Kubilių kaip kandidatą į eurokomisarus, opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad pirmadienį posėdžiavusi Seimo socialdemokratų frakcija nusprendė šios kandidatūros nepalaikyti.

Ji primena, kad A. Kubiliaus premjerystės metai yra siejami su negailestinga viešųjų finansų politika, kuri nemažai daliai Lietuvos visuomenės buvo itin skausminga. 

Pasak V. Blinkevičiūtės, A. Kubilius buvo atsakingas už liūdnai pagarsėjusios taupymo politikos įgyvendinimą, kuomet nepagrįstai buvo mažinamos pensijos, socialinės išmokos, viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai. Maža to, po kurio laiko Konstitucinis Teismas įvertino, kad šie „karpymai” prieštaravo Konstitucijai.

„Frakcijoje aptarėme tą laikotarpį, kai Andrius Kubilius buvo premjeras. Puikiai prisimename jo inicijuotas naktines mokesčių reformas, įvairius optimizavimus, net pensijų sumažinimus. Tai skausminga istorija, kurią didelė dalis visuomenės kuo puikiausiai prisimena. Todėl mūsų frakcija Seime mano, kad palaikyti A. Kubiliaus kandidatūrą šiuo atveju būtų neteisinga”, – sako V. Blinkevičiūtė.

R. Budbergytė: A. Kubilius balsavo prieš V. Andriukaičio kandidatūrą į eurokomisarus 

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė primena, kad konservatoriai balsavo prieš socialdemokratų teikto Vytenio Andriukaičio kandidatūrą.

„Kai buvo siūlomas socialdemokratų kandidatas į komisarus V. Andriukaitis, konservatoriai šios kandidatūros nepalaikė ir pats A. Kubilius balsavo prieš. Jiems buvo nė motais, kad V. Andriukaitis buvo ir yra itin patyręs politikas, kuris puikiai tiko šioms pareigoms. Jie priėmė principinį sprendimą V. Andriukaičio nepalaikyti, nors gerų argumentų prieš net neturėjo”, – sako R. Budbergytė. 

Primename, kad A. Kubiliaus kandidatūrą konservatoriai planuoja pristatyti valdančiųjų koalicinėje taryboje. Lietuvos kandidatą į EK siūlo Vyriausybė – jai turi pritarti prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimas. Po vasaros pertraukos Briuselyje numatyti kandidatų klausymai atitinkamos srities EP komitetuose. 

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai