R. Budbergytė: maisto kainų problemos ignoravimas – gėdinga dėmė I. Šimonytės Vyriausybės darbe

Kainos
2024-09-11

„Labai tikiuosi, kad šioje paskutinėje Seimo kadencijos sesijoje dar galėsime priimti ne vieną sprendimą, prisidėsiantį prie gyvenimo gerėjimo Lietuvoje“, – antradienį Seime pristatydama socialdemokratų prioritetus kalbėjo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Seimui pradėjus paskutinę kadencijos sesiją, socialdemokratė nesitiki konstruktyvumo iš valdančiosios daugumos.

„Kai mūsų, opozicijos, projektai pasieks darbotvarkę, jokio palaikymo, jokio pritarimo iš Vyriausybės pusės, iš valdančiųjų mes nesulauksime.

Taip buvo visus 4 metus. Kai reikėjo sutarti dėl strateginių prioritetų – saugumo ir kitų, – opozicija gebėjo pamiršti savo politinio oponavimo ambicijas ir būti konstruktyvi. Deja, valdančioji dauguma neatsilygino tuo pačiu. Visą kadenciją ji išliko vienodai arogantiška“, – komentuoja R. Budbergytė.

„Gėdinga dėmė“

Seimui pristatydama socialdemokratų prioritetus, seniūnė pirmiausia akcentavo būtinybę tramdyti toliau augančias maisto kainas.

„Vyriausybė taip ir neišdrįso imtis šios problemos.

Visi opozicijos siūlymai dėl PVM lengvatos maisto produktams buvo atmesti. Tai, kas pasaulyje vadinama godumo infliacija, Lietuvoje išvešėjo ir įsigalėjo kaip niekur kitur. Vyriausybė ničnieko nepadarė, kad stambiesiems prekybininkams būtų sunkiau krautis viršpelnius, nepagrįstai keliant kainas. Tai – gėdinga dėmė šios Vyriausybės biografijoje“, – pažymi R. Budbergytė.

Ji priduria, kad jau net tokios šalys kaip JAV imasi taikyti ribojimus prekybos tinklų viršpelniams.

„Jeigu būtų atliktas išsamus, objektyvus tyrimas Lietuvoje, galėtume geriau suprasti, kaip godumo infliacija mus atvedė į dabartinę situaciją.

Algos ir pensijos niekaip nepasiveja kainų, nors Vyriausybės vadovė vis kartoja, kad atlyginimai seniai pralenkė infliaciją, o gyvenimas smarkiai pagerėjo“, – komentuoja socialdemokratė.

R. Budbergytė taip pat priminė, kad valdantieji atsisakė žmonėms svarbios šildymo lengvatos.

„Panašu, kad konservatoriams atrodo, jog Lietuvoje visi tapo tokie turtingi, kad tokios lengvatos nebereikia.

Deja, artėjantis šildymo sezonas nežada palengvėjimo“, – įspėja R. Budbergytė.

Siūlys didinti išmokas

Socialdemokratai taip pat yra įregistravę ir siūlys pataisas dėl II pensijų pakopos, vaiko išmokų didinimo, didesnės laidojimo pašalpos.

„Vaikų skurdas Lietuvoje siekia 17 proc. Tai baisus skaičius“, – pažymi parlamentarė.

LSDP frakcija taip pat jau kurį laiką bando įtikinti Seimą spręsti patikrų keliuose problemą.  

„Žinau, kad žmonėms labai aktualus klausimas – aplinkosaugininkai, stabdantys automobilius.

Toliau sieksime, kad ši sumaištis keliuose baigtųsi“, – komentuoja parlamentarė.

Pati R. Budbergytė teikia Seimui projektą, kuriuo siūlo įpareigoti didžiuosius prekybos tinklus „kompensuoti“ pirkėjams už „darbą savitarnos kasose“, t. y. už tai, kad jie „apsitarnauja“, dirba už kasininkus.

„Būtų puiku, jei stambieji prekybininkai pasidalytų savo pelnais ir viršpelniais su savitarnos kasose įdarbintais ir išnaudojamais pirkėjais“, – komentuoja Seimo LSDP frakcijos seniūnė R. Budbergytė.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai