Institucijų prašoma pradėti tyrimą dėl Seimo nario iš lobisto priimtos aukos

Skyrių naujienos
2024-09-25

Tauragės rinkimų apygardoje į parlamentą kandidatuojantis Seimo narys Romualdas Vaitkus ne tik buvo vienas daugiausiai lobistų įtakos per pastarąją kadenciją patyrusių Seimo narių, tačiau ir priėmė jam lobistinę įtaką ne kartą dariusio lobisto rinkiminę auką. Dėl šios situacijos Lietuvos socialdemokratų partijos Tauragės rajono skyriaus pirmininko pavaduotojas Robertas Skirmantas kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją bei lobistinės veiklos priežiūrą atliekantį Vidaus reikalų ministerijos Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrių, VRK, Seimo Antikorupcijos komisiją bei Specialiųjų tyrimų tarnybą.

Seimo narys liberalas Romualdas Vaitkus per 2020 m. – 2024 m. Seimo kadenciją deklaravo 18 kartų patyręs lobistų įtaką. Aštuonis kartus iš aštuoniolikos Seimo narys patyrė lobisto Martyno Nagevičiaus įtaką. Aplinkosaugos ir energetikos srityje dirbantis lobistas įtaką Seimo nariui darė dėl Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų, Atsinaujinančių išteklių energetikos, Elektros energetikos ir Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymų ir kitų teisės aktų.

LR Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje pateikti duomenys rodo, kad lobistas Martynas Nagevičius Seimo nariui liberalui Romualdui Vaitkui pervedė 2 tūkstančių eurų auką. 2024 m. rugsėjo 5 dieną šią auką Seimo narys priėmė.

„Vyriausioji rinkimų komisija yra nustačiusi aiškius reikalavimus politinės kampanijos dalyvių finansavimui ir greičiausiai jie nebus pažeisti, tačiau pagrįstai kyla klausimas, ar tokios aukos priėmimas atitinka elementarias etikos normas. Net aštuonis kartus Seimo narys R. Vaitkus dėl įvairių įstatymų pataisų patyrė lobisto įtaką, o dabar, tarsi padėką už Seimo salėje nuveiktus darbus, gauną lobisto auką.

Lietuvos Respublikos lobistinės veiklos įstatymas aiškiai reglamentuoja lobisto teises ir pareigas, todėl dėl galimo lobistinės veiklos pažeidimo ir galimai Seimo nario pažeistos tarnybinės etikos kreipiausi į Vyriausiąją tarnybinę etikos komisiją bei Vidaus reikalų ministerijos Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrių, Vyriausiąją rinkimų komisiją, Seimo Antikorupcijos komisiją bei Specialiųjų tyrimų tarnybą.“ – sako LSDP Tauragės rajono skyriaus pirmininko pavaduotojas Robertas Skirmantas.

R. Skirmantas taip pat mano, kad lobisto Seimo nariui pervestus pinigus liberalas R. Vaitkus turi grąžinti, todėl viešai kreipiasi į jį ir kviečia nelaukiant tyrimo pabaigos grąžinti pinigus.

„Situacija nedviprasmiška ir joje galima įžvelgti galimų korupcijos apraiškų, todėl kviečiu Seimo narį R. Vaitkų nelaukti prasidėsiančių tyrimų ir grąžinti rinkiminę auką jam įtaką dariusiam lobistui. Suprantu, kad bus sunku tai padaryti, tačiau Seimo narys turi demonstruoti aukščiausius etikos ir skaidrumo standartus. “ – sako R. Skirmantas.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai