J. Sabatauskas apie nutrauktą tyrimą dėl M. Navickienės kelionės: etikos sargai tapo pajuokos objektu, VTEK vadovas neturėtų siekti kitos kadencijos

Vidaus politika
2024-09-30

Etikos sargams nutarus nutraukti tyrimą dėl buvusios ministrės Monikos Navickienės skrydžio į Dubajų, socialdemokratai sako, kad „to buvo galima tikėtis“.

„Ministrei išėjus, liko daug neatsakytų klausimų.

Bet Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pasinaudojo proga atsikratyti nelengvo uždavinio. Tai, ką padarė komisija, panašu į visuomenės mulkinimą: sako, kad nerado įrodymų – bet juk tyrimas tam ir reikalingas, kad būtų renkami įrodymai. O VTEK atsisakė pradėti tyrimą“, – komentuoja Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Parlamentaro manymu, tai – blogas precedentas, nes valstybės pareigūnai šitaip skatinami priimti „neoficialias“ dovanas, paslaugas, „malones“.

„Jeigu priimtume VTEK argumentus, turėtume konstatuoti, kad visais atvejais, kai apsukrūs verslininkai pasiūlo ministrams ar valstybės tarnautojams, tarkime, pailsėti užsienyje, niekas dėl to neturės jokių priekaištų, jeigu nėra jokių akivaizdžių įrodymų, kaip tokia dovana susijusi su ministro ar tarnautojo darbu, taip pat jeigu sudėtinga įrodyti, kas apmokėjo kelionę ir su ja susijusias paslaugas.

Viso to pakanka, kad VTEK, o gal ir kiti sargai nusiplautų rankas, sakydami: „deja, mums nepavyksta išsiaiškinti, kas ir kiek sumokėjo už tą kelionę, viešbutį“ ir t. t.“, – stebisi J. Sabatauskas.

Jis užsimena apie galimybę dėl „numesto“ buvusios ministrės M. Navickienės atvejo kreiptis į prokurorus.

„Dabartinės sudėties VTEK ir jos pirmininkas yra itin palankūs valdančiajai daugumai – tai jie įrodė ne kartą.

Tai ne pirmas atvejis, kai VTEK ūmai nusprendžia nutraukti tyrimus ar kitaip nevykdyti savo pareigų. Dabartinio VTEK vadovo kompetencijos ir etika kelia daug abejonių, O šis postas ir ši institucija labai svarbi šiandienos kontekste, kai skandalą vejasi skandalas, o korupcinių ryšių ir interesų painiojimo kultūra pastaruosius ketvertą metų tiesiog klesti“, – pažymi J. Sabatauskas.

Socialdemokrato žiniomis, dabartinis VTEK vadovas veržiasi tarnauti šiame poste dar vieną kadenciją.

„Socialdemokratai negalėtų pritarti dabartinio VTEK vadovo kandidatūrai naujai kadencijai“, – įspėja Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas J. Sabatauskas.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai