Socialdemokratai remia policijos pareigūnų reikalavimus: angelų sargų žeminimas ir stumdymas turi baigtis

Vidaus politika
2024-10-02

Šalies pareigūnams minint Angelų sargų dieną, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Seimo frakcija reiškia paramą policijos pareigūnų reikalavimams, išsakytiems vakar surengtose pareigūnų eitynėse ir konferencijoje Seime.

LSDP frakcijos seniūnės pavaduotojas Kęstutis Vilkauskas įsitikinęs, kad naujoji Vyriausybė, kurią rengiasi formuoti socialdemokratai, nedelsdama imsis spręsti opiausias šios srities problemas.

„Agnės Bilotaitės šnekos apie neva „rekordiškai dideles“ pareigūnų algas tik nervina pareigūnų bendruomenę.

Stebime tragiškas dabartinės Vyriausybės veiksmų pasekmes: policijos nukraujavimas tęsiasi, pareigūnų – vis mažiau, likusieji dirba už tris, darbo krūviai absoliučiai nenormalūs. Trečdalis policijos pareigūnų yra sukaupę vidaus tarnybos stažą pareigūnų pensijai gauti ir gali bet kuriuo metu išeiti. Laikrodis tiksi. Tiksliau, tai – tiksinti bomba“, – komentuoja K. Vilkauskas.

Jis numato, jog naujoji Vyriausybė imsis planavimo, kad vidutinio policijos pareigūno darbo užmokesčio santykis su šalies vidutiniu darbo užmokesčiu būtų adekvatus pareigūnams tenkančiai atsakomybei ir rizikoms.

„Didžiosios daugumos policijos pareigūnų darbo užmokestis yra mažesnis nei vidutinis šalies vidurkis. Tai nenormalu.

Be to, siekiant motyvuoti pareigūnus likti sistemoje, būtina, be kitų pakeitimų, svarstyti pareigūnų pensijos sistemą“, – pažymi K. Vilkauskas.

Pabrėždamas policijos svarbą klimato kaitos sukeltų kataklizmų, taip pat kitų krizių situacijose, jos vaidmenį reaguojant į hibridinio, nekonvencinio karo rizikas, kibernetines atakas ir teroristinių išpuolių grėsmes, socialdemokratas pažymi, kad policijos ignoravimas saugumo ir gynybos planuose buvo „tragiška klaida“.

„Dabartinis policijos pareigūnų darbo užmokestis neatitinka šalies ekonomikos raidos tendencijų.

Policijos veiklos plėtrą būtina planuoti bent 10 metų. Apgailėtina, kad iki šiol nepakanka lėšų policijos pareigūnams aprūpinti būtinomis darbo priemonėmis. Neteisinga, nusikalstama, kad pareigūnai neturi galimybių pasirūpinti savo sveikata, reabilitacija. Reabilitacijos centrų sunaikinimas – dėmė, kurios konservatorei A. Bilotaitei niekada nepavyks nusiplauti“, – komentuoja K. Vilkauskas.

Jis taip pat ragina neatidėliojant plėsti pareigūnų galimybes kelti kvalifikaciją, įgyti aukštąjį išsilavinimą.

LSDP frakcijos seniūnės pavaduotoja Orinta Leiputė, dėkodama į konferenciją Seime gausiai susirinkusiems pareigūnams, pabrėžė, kad „angelų sargų“ gerovė yra mūsų visų strateginis interesas.

„Darbo krūvis neturi būti žudantis, atlygis už darbą neturi būti žeminantis, socialinės garantijos turi būti garantuotos ir neturi priklausyti nuo politikų kaprizų“, – įsitikinusi O. Leiputė.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai