A. Sysas: Ignalinos atominė virsta pinigų švaistykla ir priebėga kadenciją baigiantiems valdininkams

Vidaus politika
2024-10-03

„Susidaro įspūdis, kad Ignalinos atominė elektrinė (IAE) tampa parašiutizmo aikštele, kurioje nusileidžia įvairių lygių vadovai, kai jų kadencija priartėja prie pabaigos“, – ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje įspėjo Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas.

Jis priminė „naujausią atvejį“, kai Užsienio reikalų ministerijos kanclerė tapo viena iš IAE direktorių.

„Puikus šuolis parašiutu.

Prieš tai, aišku, atleidžiami tose pareigose iki šiol dirbę žmonės, išmokant įspūdingas išeitines“, – komentavo A. Sysas.

Savo ruožtu IAE Nepriklausomos profsąjungos pirmininkė Ilona Nekrošienė priminė, kad įmonės vadovybė jau buvo baudžiama dėl lėšų švaistymo.

„Du buvę vadovai buvo nuteisti už finansinius nusikaltimus.

O juk kiekvienas iš jų pradėjo panašiai: lengva ranka atleido svarbius specialistus, priimdavo sau lojalius vadybininkus ir ekspertus. Po kurio laiko ir jie buvo atleisti, išmokant įspūdingas kompensacijas. Neteisėtai ištaškytus milijonus įmonei teko grąžinti į valstybės iždą“, – pasakoja I. Nekrošienė.

Anot darbuotojų atstovės, šiandien stebime lygiai tokią pačią situaciją.

„Vasarą buvo atleisti du vadovai, jiems išmokėtos pusantro šimto tūkstančių eurų išeitinės kompensacijos – už tai, kad „prastai dirbo, nepateisino įmonės lūkesčių“, – stebisi I. Nekrošienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad Europos Komisija neapmoka išeitinių išmokų.

„Vadinasi tie pinigai buvo išmokėti mokytojų, medikų, policininkų, gaisrininkų sąskaita“, – pažymi profsąjungos pirmininkė.

Veda prie bankroto?

„Šiandien įmonei trūksta žmonių, kurie tiesiogiai vykdo parengiamuosius ir išmontavimo darbus.

Labiausiai trūksta šaltkalvių. Įmonė jau atsilieka nuo plano vykdydama išmontavimo procesus. Jau trūksta resursų priimti reikalingus žmones. Mes tai vadiname sąmoningu privedimu prie bankroto“, – įspėja I. Nekrošienė.

Ji neabejoja, kad šitaip įmonę ruošiamasi paversti uždarąja akcine bendrove (UAB).

„Jau dabar situacija sunkiai kontroliuojama iš valstybės pusės. Tai kas bus, kai ji taps UAB?“ – klausia profsąjungos pirmininkė.

Ji pažymi, kad norinčių dirbti vadybininkais už 6–9 tūkstančių eurų atlyginimą netrūksta.

„Į vieno iš atleistų vadovų vietą pretendavo 47 kandidatai.

Tuo tarpu paprasto darbininko bazinis atlyginimas – 1200 eurų“, – palygina I. Nekrošienė.

Anot jos, kitose šalyse (pvz., Skandinavijos) net versle egzistuoja apribojimai, kiek nekvalifikuoto darbininko atlyginimas gali skirtis nuo vadovo.

„O mes kalbame apie valstybinę įmonę, kurioje tas skirtumas siekia 10 kartų. Tai nenormalu“, – piktinasi IAE darbuotojų atstovė.

„Jei vogt – tai milijonus“

A. Sysas klausė „kas gali paneigti galimybę, kad kadencijos pabaigoje, prieš rinkimus, kai ką specialiai atleidžia iš pareigų „šalių susitarimu“.

„O „parašiutininkai“ iš ministerijų, jausdami, kad praras darbo vietą, „nusileidžia“ į gerai apmokamas darbo vietas“, – vaizdžiai kalbėjo socialdemokratas.

„Visi tie naujieji IAE vadybininkai sėdi Vilniuje.

Per metus jie išnaudoja pusę milijono mokesčių mokėtojų pinigų važinėdami į komandiruotes į Visaginą. Darbuotojų trūksta, vadybininkų – per akis.

Kontrolės įstaigų Lietuvoje daug, bet pabandyk sužinoti, kas kontroliuoja procesus tokiose įmonėse, – niekur negausi atsakymo. Toks vaizdas, kad niekas ir nekontroliuoja. Kaip sakoma, „jeigu vogt, tai milijonus“, nes baudžia už šimto eurų čekiukus, o taškomų milijonų niekas nemato“, – ironiškai komentavo Seimo narys socialdemokratas A. Sysas.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai