Socialdemokratai apie paskutinį I. Šimonytės biudžetą: konservatoriams nepavyko pagerinti gyvenimo

Finansai
2024-10-17
LSDP frakcija

Socialdemokratai nešykšti griežtų žodžių Vyriausybės pateiktam 2025 m. valstybės biudžeto projektui, apibūdindami jį kaip „uždelsto veikimo bombą“ ir „pakištą kiaulę“.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako nesistebinti, kad biudžeto projektas iki paskutinės minutės buvo „slepiamas po devyniais užraktais“.

„Akivaizdu, kad valdantieji konservatoriai ir liberalai neturi kuo pasididžiuoti, todėl ir slėpė tą projektą.

Žmonės nepajus jokio pajamų didėjimo. Nors minimali alga, sutarus socialiniams partneriams, didinama nuo sausio 1 d., tačiau neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) nedidėja, o tai reiškia, kad dirbantys žmonės, gaunantys nedideles pajamas, jokio kišenės pastorėjimo nepajus“, – komentuoja V. Blinkevičiūtė.

„Virš 40 proc. mūsų pensininkų gyvena žemiau santykinio skurdo ribos.

Tai šimtai tūkstančių žmonių. Vyriausybė trimituoja, kad vienišo asmens pensija didės „net 14 proc.“ – o tai yra viso labo tik 4 EUR. Kažkoks pasityčiojimas“, – sako socialdemokratų lyderė. 

Ji primena, kad konservatoriai žadėjo, esą „vis daugiau ir daugiau lėšų“ skirs gynybai, tačiau dabar pateiktame biudžete „suplanuota mažiau, negu yra dabar“. Skurdžiu finansavimu skundžiasi ir Valstybės saugumo departamentas.

Trupiniai ir ašaros

LSDP Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė pažymi, kad viešajame sektoriuje dirbantys žmonės taip pat nepajus jokio algų padidėjimo.

„Žadėta, kad mokytojų, medikų algos augs sparčiau nei vidutinis atlyginimas, bet nieko neišėjo.

Žadėta, kad atlyginimas mokytojams padidės keliais šimtais, o padidėjo tik 19 EUR. Negana to, daugeliui mokytojų sumažėjo etato dalis. Medikai ir slaugytojai taip pat laukia nesulaukia gerų naujienų. Kainos, ypač maisto produktų, ateinančiais metais išliks aukštos – tai lems padidinti akcizai. Tuos Vyriausybės pabarstytus trupinius pensininkams ir darbuotojams „suvalgys“ pragyvenimo kaštai“, – įspėja R. Budbergytė.

Anot jos, nueinanti Vyriausybė „pakišo savotišką kiaulę“ būsimai Vyriausybei, nes valstybės pajamos kitąmet sieks 18 milijardų, o išlaidos 23 milijardus EUR.

„Socialdemokratų ir koalicijos partnerių Vyriausybei teks iššūkis subalansuoti išlaidas ir pajamas, kai biudžete atsivers 5 milijardų eurų skylė. Tai uždelsto veikimo bomba.

I. Šimonytės Vyriausybė vis didino ilgalaikius finansinius įsipareigojimus, bet taip ir neįgyvendino mokestinės reformos, kad būtų užtikrintos ilgalaikės tvarios pajamos. Todėl ir NPD negali didinti: nėra tiek biudžeto pajamų iš mokesčių“, – apibendrina socialdemokratė.

Socialdemokratai taip pat kritikuoja Vyriausybę dėl sumažinto finansavimo kelių ir tiltų tvarkymui, dėl „nesukrapštytų“ lėšų vaikų būreliams (neformaliajam ugdymui).

Naują vyriausybę formuoti besirengiantiems socialdemokratams taip pat kliūva „nepateisinamas“ atotrūkis tarp PSDF pajamų ir valstybės įmokų už draudžiamus asmenis.

„Žmonės toliau stumiami kreiptis į privačias gydymo įstaigas, išvis nesigydyti arba savarankiškai gydytis namuose“, – įspėja LSDP Seimo frakcijos seniūnė R. Budbergytė.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai